EnglezaOnline.ro - cele mai bune cursuri de engleza online
Cautare in dictionarul de contabilitate (numai pentru abonati)
    Englez-Roman  Roman-Englez
    EN:            Dialogues    Narrations    Pronunciation practice    Useful phrases    Questions and Answers    Online tests    Role-play   
    EN+RO:   Dialoguri      Naratiuni      Exercitii de pronuntie      Fraze utile      Intrebari si raspunsuri      Teste      Toate resursele   


   Engleza online
Adauga la favorite    

Declaratia INTRASTAT (program declaratie)

Pagina actualizata pe data de 19 iulie 2007

Ce este IntraStat?

IntraStat este sistemul statistic de comert cu bunuri intre statele nemembre ale Uniunii Europene (sistemul statistic de comert dintre statele membre si cele din afara UE este denumit ExtraStat).

Cine trebuie sa dea aceasta declaratie statistica?

Au obligatia de a furniza aceste date statistice toti agentii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) Sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b) Realizeaza comert cu bunuri cu alte state din UE;
c) Au o cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, separat pe fluxurile de importuri si exporturi din/catre tarile UE, care depaseste un anumit prag statistic. Pentru anul 2007, Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor statistice de 900.000 RON pentru exporturile intracomunitare de bunuri si de 300.000 RON pentru importurile intracomunitare de bunuri.

Cu alte cuvinte, un agent economic care importa intracomunitar bunuri in valoare de peste 300.000 lei noi (RON) pe an trebuie sa dea declaratia IntraStat pentru "introduceri". Un agent economic care exporta intracomunitar bunuri in valoare de peste 900.000 lei noi (RON) pe an trebuie sa dea aceasta declaratie pentru "expedieri".

Agentii economici care in anul precedent au depasit limitele valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului; agentii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului transmit declaratia incepand cu luna in care au depasite pragurile valorice.

Care este cadrul legal?

In Romania, organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri sunt reglementate prin:
- Legea 422/2006, publicata in Monitorul Oficial numarul 967 din data de 4 decembrie 2006;
- Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica privind stabilirea pragurilor valorice pentru colectarea informatiilor statistice privind comertul intracomunitar de bunuri in anul 2007;
- Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica privind Normele de completare a declaratiei statistice IntraStat;
- Anexa la Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica privind normele de completare a declaratiei;

Legislatia europeana in materie include:
- Regulamentul CE 638/2004;
- Regulamentul CE 1982/2004.

Care este termenul de depunere a declaratiei?

Declaratia statistica Intrastat completata se transmite lunar la Institutul National de Statistica. Termenul de depunere a declaratiei (in format electronic) este data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se depune declaratia.

Agentii economici care in anul 2006 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale UE si Bulgaria, a caror valoare anuala, separat pentru exporturi, respectiv importuri, depaseste valoarea limitelor stabilite pentru anul 2007 au obligatia de a completa si transmite la INS declaratii Intrastat incepand cu ianuarie 2007 (termen de depunere 15 februarie 2007).
Agentii economici care nu au depasit aceste limite in 2006, daca le depasesc in cursul anului 2007 (prin valoarea cumulata de la inceputul anului), devin si ei obligati sa furnizeze aceste date statistice, si trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice incepand din luna urmatoare celei in care valoarea cumulata de la inceputul anului a depasit pragurile stabilite.

Acesti agenti economici au obligatia de a raporta datele statistice lunar, pana la sfarsitul anului urmator dupa anul in care pragul de excludere a fost depasit.

Dupa un an in care agentul economic nu a depasit pragurile minime, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic inceteaza, si, incepand cu luna ianuarie a anului urmator, agentul economic nu mai are obligatia sa transmita declaratia Intrastat.

Cum se genereaza si cum se depune aceasta declaratie?

Declaratia Intrastat se depune exclusiv in format electronic.
Fisierul de declaratie poate fi generat:
- fie cu programul oferit de INS (Intrastat offline 2007, versiunea 1). Puteti descarca programul de la adresa: http://www.intrastat.ro/soft/Intrastat_Setup1.exe
- fie online (pentru a genera si depune declaratia online trebuie sa va inregistrati pe site-ul INS); accesati adresa: http://intrastat.insse.ro/intrastat/;
- fie cu un program propriu care genereaza fisiere a caror structura respecta specificatiile Institutului National de Statistica..

Daca ati generat fisierul de declaratie cu programul INS, puteti transmite fisierul respectiv fie prin e-mail la declaratie.intrastat@insse.ro, fie folosind site-ul pentru declaratiile online.

Contraventii si amenzi

Conform Legii 422/2006, urmatoarele fapte savarsite de catre furnizorii de informatii statistice Intrastat constituie contraventii:
a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
b) intarzieri Ón transmiterea datelor;
c) comunicarea de date incorecte si incomplete;
d) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de catre conducerea INS documentele si evidentele necesare verificarii datelor statistice;
e) neaplicarea masurilor dispuse de INS prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei.
Contraventiile prevazute mai sus se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Cum se obtine programul offline pentru generarea declaratiei?

Puteti descarca programul urmand legaturile de mai sus, sau contactati Institutul National de Statistica (INS):
E-mail: intrastat@insse.ro sau/si declaratie.intrastat@insse.ro
Telefon 021 3177720; 3177721; 3177722; 3177723
Fax 021 3181858
Adresa: Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti


 Cei care au vizitat aceasta pagina au cautat: 
program declaratie INTRASTAT
cursurile englezaonline.ro
program declaratie statistica exporturi/importuri intracomunitare
dictionar de contabilitate englez-roman/roman-englez
engleza pentru contabilitate
englezaonline.ro
declaratia intrastat

 

Dictionar de contabilitate englez-roman / roman-englez (dictionar online de afaceri si echivalente de termeni contabili)

Engleza pentru contabilitate
Acopera intreaga terminologie contabila internationala; cursul este insotit de inregistrari audio ale unor vorbitori nativi de limba engleza din Marea Britanie, SUA si Canada, si este tradus integral in limba romana; include exercitii de pronuntie si teste bazate pe fraze utilizate in munca de zi cu zi in domeniul contabilitatii, insotite de asemenea de audio si traducere.
EnglezaOnline.ro:
Limba engleza
Cursuri de engleza cu audio


add to favorites | nota privind responsabilitatea legala | cursuri engleza online | contact | sitemap  
copyright © 2000-2017 EnglezaOnline.ro